fbpx

Studenternas IP Uppsala

Leverans av storbildsskärm

Idag är vi på nya Studenternas IP i Uppsala och monterar den första av två storbildsskärmar på 36m² vardera. Ett stort och spännande uppdrag. Med hjälp av en gigantisk mobilkran har vi lyft skärmen på plats i arenan. Mer information om våra sportskärmar hittar du här.

LED-skärm

Studenternas IP

Studenternas idrottsplats, även kallad “Studan”, invigdes den 21 mars 1909 och består idag av en vinterarena med två fullstora bandybanor och en sommararena med en fotbollsplan för elitmatcher. Anläggningen ligger centralt i Uppsala, intill Stadsträdgården vid Fyrisåns västra strand.

Den gamla fotbolls- och friidrottsanläggningen (sommararenan) började rivas 2017 och ersattes med en ny modern fotbollsarena, som står klar 2020. Nya arenan är en modern stadion med plats för ca 10 500 åskådare, med möjlighet att utöka kapaciteten till 13 000 vid konserter.

Studenternas fotbollsarena

Fotbollsarenan har anpassats för fotboll på konstgräs med en spelyta om 105×68 meter. Åskådarkapaciteten är ca 10 500 platser. Arenan är sluten i hörnen för att ge bästa möjliga publikupplevelse.

Arenan kommer inte bara att användas för matcher utan den kommer att vara öppen även för träning och evenemang, som t.ex. konserter. Vid konserter ryms upp till 13 000 (förutsätter täckgolv). För att kunna använda arenan för fler aktiviteter finns infart för transporter, publikmöjligheter på innerplan och extra utrymningsvägar.

Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB (Sportfastigheter) äger, utvecklar och förvaltar Studenternas IP.

Verksamma föreningar

IK Sirius
Dalkurd FF
IK Uppsala fotboll

Karta över Studenternas fotbollsarena

Illustrationsplan Studenternas fotbollsarena

Kortfakta om nya Studenternas IP

• Byggår: 2018-2020
• Publikkapacitet fotboll: 10 495 personer.
• Fotbollsplanens mått: 105 X 68 meter.
• Så mycket betong gick åt: 15 000 kubikmeter (det motsvarar en 7,5 mil lång, 10 centimeter tjock och 2 meter bred gångväg mellan Uppsala och Stockholm).
• Träbjälkarna som bär upp delar av arenans tak är 21 meter långa och väger 3,6 ton styck.
• Kontorslokalerna är på 9 700 kvadratmeter (Något större än en normalstor fotbollsplan).

Källa: Uppsala kommun

Studenternas Uppsala